Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας και κατά τις δύο τελευταίες ώρες μαθήματος, ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής θα πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό παιχνίδι- παρουσίαση βιβλίων του με τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας και θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών ώστε να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να διαβάζουν με την καρδιά τους.

Την ίδια μέρα ,15 Δεκεμβρίου 2023 στις 17.30μ.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας, θα συνομιλήσει με γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς του 1ου ΔΣ Νιγρίτας, του 2ου ΔΣ Νιγρίτας και του 3ου ΔΣ Νιγρίτας για τα κριτήρια επιλογής ενός λογοτεχνικού βιβλίου και τους τρόπους μύησης των παιδιών στην ανάγνωση.

Οι μαθητές/τριες θα κατανοήσουν

  • Πώς μπορούμε να διαβάσουμε με χαρά ένα παιδικό βιβλίο
  • Πώς μπορούν να γράψουν, να περιγράψουν και να αφηγηθούν μία ιστορία τα παιδιά
  • Τι θα λέγαμε στον ήρωα συμμετέχοντας στην ιστορία
  • Τραγουδάμε την αγάπη και δεχόμαστε κοντά μας τους διαφορετικούς

Ο συγγραφέας με αφόρμηση το βιβλίο του του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Στραβοκώσταινα που έχει αποδώσει στη δημοτική γλώσσα και έχει εικονογραφήσει θαυμάσια η Εύα Καραντινού, θα συνομιλήσει με τα παιδιά ανοίγοντας έναν δημιουργικό διάλογο σχετικά με τη λογοτεχνία και τη σχέση της με την πραγματική ζωή αλλά και τα κριτήρια επιλογής καλών παιδικών βιβλίων.

Στο τέλος της συνάντησής του με τα παιδιά θα υπογράψει τα βιβλία του που ο εκδοτικός οίκος ΑΡΤΕΟΝ προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με έκπτωση προωθώντας έτσι την φιλαναγνωσία.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Αλλα βιβλία του συγγραφέα που προσφέρονται για δράση:
1.Ο Θαλασσοσφυριχτής,(εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού) Εκδόσεις Αρτέον (ενδείκνυται για παιδιά 5-9 χρόνων) θέμα: Η επικοινωνία των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον
2,Το παιδί με τη φουστανέλα, Εκδόσεις Αρτέον-εικόνες: (ενδείκνυται για μαθητές 10-14 ετών) θέμα: Η επικοινωνία των παιδιών του σήμερα με το παρελθόν (Ελληνική Επανάσταση), Εικόνες: Πρόδρομος Μάνου)
3.Η Στραβοκώσταινα. Εκδόσεις Αρτέον(ενδείκνυται για παιδιά 10-14 ετών). Θέμα η αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς η αγάπη μπορεί να φέρει την ευτυχία(εικόνες: Εύα Καραντινού)
4.Υπό τη βασιλική δρυ, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη(απόδοση στη δημοτική: Διονύσης Λεϊμονής, Εικόνες: Εύα Καραντινού), η αγάπη ενός παιδιού για μια αιωνόβια βελανιδιά, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος(το βιβλίο ενδείκνυται για παιδιά 7-11 ετών)
5.Γουτού Γουπατού(χριστουγεννιάτικο διήγημα) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη(απόδοση στη δημοτική: Διονύσης Λεϊμονής, εικόνες: Εύα Καραντινού) με θέμα την αναπηρία και την αποδοχή(το βιβλίο ενδείκνυται για μαθητές 7 έως και 12 ετών)

Βιογραφικό

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ.) Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π. από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ. Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7,5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή  «Μιλάμε για το βιβλίο» στο Ράδιο 1 του Βόλου. Είναι επίσης, υπεύθυνος επικοινωνίας με συγγραφείς, και δημιουργούς τα τελευταία 5 χρόνια σε μια σπουδαία διοργάνωση στον Βόλο, το Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου. Διατηρεί τη στήλη «11+1 ερωτήσεις» στο Bookia.gr με συνεντεύξεις συγγραφέων και εικονογράφων. Είναι αρχισυντάκτης εβδομαδιαίας λογοτεχνικής εκπομπής για το παιδικό βιβλίο στη Web Tv του Bookia.gr. Διδάσκει Παιδική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Νηπιαγωγών και Νηπιοβρεφοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Βόλο και τη Λάρισα. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων.

Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007
«Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις  Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009, κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου), 
«Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009(επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν Πλω, Αύγουστος 2017)
«Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις ΄Ήρα Εκδοτική, 2013
“Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
“Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2017
«Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων στις Εκδόσεις Γράφημα, 2018
«Ο θαλασσοσφυριχτής», Αρτέον Εκδοτική, 2018
«Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής», Εκδόσεις Γράφημα 2019
«Τα χέρια της θεάς», σειρά «Περιστέρια», Εκδόσεις Πατάκη 2020
«Το παιδί με τη φουστανέλα», Αρτέον Εκδοτική 2020
«΄Αρωμα Ευγένειας», Εκδόσεις Νάμα 2022
Στη σειρά «Τα κλασικά μας διηγήματα» των Εκδόσεων Αρτέον έχει αποδώσει στη δημοτική το διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Στραβοκώσταινα» και το πρωτοχρονιάτικο παραμύθι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού»
Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» μπήκε στη βραχεία λίστα του διαγωνισμού αναγνωστών Public στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, ενώ το 2018 «Το τέταρτο αλογάκι» του κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου της χρονιάς στην ίδια κατηγορία. Στις 2 Απριλίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. ΄Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.

Το μυθιστόρημα του με τίτλο «΄Άρωμα Ευγένειας» απέσπασε το 2ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου 2020 στην Κατηγορία «Ανέκδοτο Βιβλίο Γνώσεων»